Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.03.2023., 20:42   #1301
Quote:
Kobelo kaže: Pogledaj post
Jedno pitanje. Da li se kod izračunavanja naknade gleda koliko ste staža skupili na zadnjem poslu ili sve skupa? Konkretno, ja sam kod zadnjeg poslodavca radio na ugovor na određeno 2 godine, a ukupno imam 4 i pol godine radnog staža (prije tog zadnjeg posla sam 2 i pol godine radio u drugoj firmi, dao otkaz i onda nakon 15 dana se zaposlio).

Da li ću ja primati naknadu 3 mjeseca jer sam radio 2 godine ili 6 mjeseci jer sam skupio više od 4, a manje od 5 godina rada?
Sako zadnji posao, jer si na onom prije dao otkaz.

Sent from my SM-A137F using Tapatalk
Odgovori s citatom
Old 11.03.2023., 20:45   #1302
Dobit ces za svo vrijeme.
mostovoj is online now  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2023., 20:53   #1303
Quote:
mostovoj kaže: Pogledaj post
Dobit ces za svo vrijeme.
Znači 6 mjeseci?

A ja već bio uvjeren da samo 3 mjeseca idu. Sjajno sjajno
Kobelo is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2023., 10:40   #1304
kada ce ovaj dodatak na penzije sta je vlada danas propisala biti uplaćen koji mjesec dali netko zna?
S0nic is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2023., 23:06   #1305
Pozdrav ljudi,

Ovako mene zanima ostvarujem li pravo na novčanu naknadu ako sam radila 9 mjeseci u "komadu" ili u 24 mjeseca moram imati ukupno 9 mjeseci rada bez obzira na stanke. Zaposlila sam se 17.05.2021. Godine i radila do 06.09.2021. Godine ali sam ja dala otkaz. Zatim sam se zaposlila 07.09.2022. I radila do danas(14.03.2023.) samo što sam ovaj puta dobila otkaz a u objašnjenju mi piše da sam otkaz dobila zbog smanjenja obujma posla te gospodarskih razloga.

E konkretno mene zanima imam li sad pravo na novčanu naknadu jer ukupno imam 9 mjesecci rada unutar 24 mjeseca ali sa prekidom, i prvi puta sam ja dala otkaz ali ovaj puta sam ga ja dobila.

Unaprijed se zahvaljujem svima na odgovoru.
Jellytomb is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2023., 22:52   #1306
Treba bit sve skupa 9 mjeseci u 2 godine, stanke su nevažne.

HDZ počinje tamo di asfalt prestaje https://www.youtube.com/watch?v=jUc5867hNik&ab_channel=PIXIX
kiss me is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2023., 10:54   #1307
Molim pomoć (ne znam da li će mi HZZ pošteno odgovoriti )

Od 1.3.2019. do 16.02.2023. (cca. 3 godine i 11 mjeseci) bila sam zaposlena na dva posla po 4 sata svaki, 8 sati ukupno. Na jednom sam proglašena tehnološkim viškom (imam pravo na naknadu), na drugom je sporazumni otkaz (nemam pravo na naknadu) što, kako sam nedavno saznala, od naknade neće biti ništa.

No, čula sam "caku" da ako me jedna firma zaposli na 2-3 dana i razlog otkaza je istek ugovora i druga firma isto na 2-3 dana isto istek ugovora da ću imati pravo na naknadu.

Znate li više o tome, koliko dugo na svakom poslu moram ostati i da li ta nova zapošljavanja moraju biti vezana ili između njih može biti pauza?

Puno hvala.
zhabica is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2023., 08:20   #1308
Pozdrav ljudi!

Zanima me koji je razlog valjan za dobivanje naknade? Naime, planiram dati otkaz jer ne mogu više biti na tom poslu jer me jednostavno izluđuje i ne postoji opcija da ostanem tamo, ali trenutno nemam rezervnu varijantu tako da ću postati nezaposlen. Sporazumno ćemo riješiti otkaz, ali kod prijave se mora navesti razlog koliko shvaćam. Eh sad, zanima me što navesti, a da nema problema?
Old 24.03.2023., 09:54   #1309
Ako si dobar s poslodavcem, zamoli da ti napiše da si tehnološki višak.
Lorraine is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2023., 10:08   #1310
ne treba vam naknada, nađite si posao i krenite raditi
Addictions is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2023., 13:39   #1311
Quote:
Kymatica kaže: Pogledaj post
Sako zadnji posao, jer si na onom prije dao otkaz.

Sent from my SM-A137F using Tapatalk
meni tetka na zavodu rekla da se gleda ukupan staž, nebitno koliko si poslodavaca promjenio
rezervni is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2023., 14:26   #1312
Quote:
blaenka kaže: Pogledaj post
Članak 48.
(2) Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba prema članku 46. stavku 1. ovoga Zakona kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos odnosno služba prestala na način utvrđen stavkom 1. ovoga članka odnosno ako prethodna samostalna djelatnost nije prestala zbog razloga navedenih u članku 50. stavku 2. ovoga Zakona.

Ne treba mu treba pravnik jasno piše u zakonu i dobar savjet je dobio na burzi.

Njemu je zadnji posao trajao kraće od 3 mjeseca pa mu treba i da predzadnji radni odnos nije završio njegovom krivnjom ili da je dao otkaz, kako je dao otkaz treba mu još jedan raskid ugovora koji zadovoljava uvjete zakona za novčanu naknadu.

Kako u zakonu ne piše duljina trajanja taj zadnji posao može biti i na 2 dana.

U svakom slučaju ako i nađe nekoga da ga zaposli na 2 dana i ostvari pravo na naknadu dobit će onu minimalnu jer nema zadnje 3 pune platne liste.
kolika je ta minimalna naknada?
rezervni is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2023., 18:05   #1313
Ako primam naknadu, koliko mogu mjesečno novaca dobiti putem autorskog ugovora, a da mi to ne utječe na novčanu naknadu?
Kobelo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2023., 18:13   #1314
U 2022. isplata preko autorskog ugovora nije smjela biti veća od 2.560,22 kn .

Rad na ugovor o djelu ili autorski ugovor za vrijeme nezaposlenosti

Zavod će prestati voditi osobu kao nezaposlenu ako ta osoba ostvari mjesečni primitak od pružanja usluga prema posebnim propisima odnosno drugi dohodak prema propisima o porezu na dohodak koji je veći prosječne isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini. U tom slučaju obustavit će se isplata novčane pomoći.

Prosječno isplaćena novčana naknada u 2021. godini iznosila je 2.560,22 kn, pa stoga ni mjesečni primitak nezaposlene osobe koja prima naknadu tijekom 2022. ne bi smjela prelaziti taj iznos, jer će joj se obustaviti isplata naknade.

Moguće je da je 2023. nešto malo narasla jer su malo narasle i naknade, ali ne uspijevam naći točan podatak

Preračunaj si u eure.

Quote:
rezervni kaže: Pogledaj post
kolika je ta minimalna naknada?
280 eura. je minimalna, a maksimalna naknada iznosi 706,45 eura mjesečno za prvih 90 dana i 353,23 eura mjesečno za preostalo vrijeme korištenja.
blaenka is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:13.