Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas > Poljoprivreda

Poljoprivreda Kako privređivati plodovima zemlje

Tematski alati Opcije prikaza
16.10.2018., 20:05   #321
Quote:
Wedding kaže:
Ovu granu si mogao staviti pod flasu i tako probati uzgojiti biljku iz reznice
Misliš u zemlju je posadim i onda je poklppim čašom, i koliko je držim tako.

17.10.2018., 10:47   #322
Quote:
mijanta kaže:
Misliš u zemlju je posadim i onda je poklppim čašom, i koliko je držim tako.
da, reznica od cca 20-25 cm se stavi u zemlju, odrezu joj se listovi na 1/3 i poklopi se flasom. Zalijeva se po potrebi ali ne pretjerivati da nebi doslo do truljenja i tako stoji bar mjesec dana a moze biti i po 2-3 mjeseca - sve ovisi o sorti koja cije su reznice, o uvijetima itd.

Bojim se da je sada kasno za to jer su ti reznice vec dugo u vodi ali nemas sto izgubiti pa probaj. Inace, najbolje vrijeme za uzgoj agruma iz reznica je 7 mjesec.

22.10.2018., 09:14   #323
Quote:
Wedding kaže:
da, reznica od cca 20-25 cm se stavi u zemlju, odrezu joj se listovi na 1/3 i poklopi se flasom. Zalijeva se po potrebi ali ne pretjerivati da nebi doslo do truljenja i tako stoji bar mjesec dana a moze biti i po 2-3 mjeseca - sve ovisi o sorti koja cije su reznice, o uvijetima itd.

Bojim se da je sada kasno za to jer su ti reznice vec dugo u vodi ali nemas sto izgubiti pa probaj. Inace, najbolje vrijeme za uzgoj agruma iz reznica je 7 mjesec.
Hvala

13.11.2018., 01:29   #324
U stanu u Zagrebu želim uzgajati kumkvat. U kolovozu ove godine sam kupio sadnicu (plodovi su već bili na njoj), presadio je u glinenu posudu unutarnjeg promjera 24 cm i dodao zemlju iz vrta iz okolice Drniškog kraja. U početku je biljka izgledala obješeno ali kroz par tjedana se oporavila. Dok je temperatura bila >15°C držao sam kumkvat na balkonu ali od prije par tjedana sam ga preselio unutar stana. Tada ga je napala štitasta uš (limunov crvac) koji sam čini se zasad uklonio koristeći prirodno ulje na bazi biljke nin a pogotovo mehanički ostranivši sve nametnike koje sam uočio. Kumkvatu sada opada lišće

https://1drv.ms/u/s!Akthw5kOkcFkhVoqerX8HNUsy7rx

Je li riječ o prirodnom procesu, posljedici napada nametnika ili nečem trećem ? Biljku zaljevam svakih 4-5 dana sa oko pola litra vode iz slavine.

13.11.2018., 13:47   #325
Po stanju sa priložene fotografije tom kumkvatu nije dobro pa zato odbacuje lišće.
Nije mu dobro iz dva razloga, pretoplo mu je u stanu i ima premalo svjetla.

14.11.2018., 20:58   #326
Quote:
Biljka112 kaže:
Po stanju sa priložene fotografije tom kumkvatu nije dobro pa zato odbacuje lišće.
Nije mu dobro iz dva razloga, pretoplo mu je u stanu i ima premalo svjetla.
Hvala na savjetu Prije nego sam kupio sadnicu čitao sam na Internetu o uzgoju i održavanju kumkvata u kući. Pisalo je da zahtjeva nešto više sobne temperature i puno svjetla. Stoga sam temperaturu okoline zanemario kao rizik jer sam ga planirao držati ga na balkonu u toplijem dijelu godine, a u dnevnom boravku tijekom kasne jeseni i zime. Jedina briga do sada bila mi je dovoljna količina svjetla jer mi stan gleda na istok i nalazi se u preizgrađenom kvartu zbog čega sumnjam da ga stablo ima dovoljno (priložena fotografija je napravljena po mraku pa prostorija izgleda puno mračnije nego je ). Zbog čega mislite da mu smeta pretoplo okruženje iako nisam još počeo s grijanjem ?

14.11.2018., 21:45   #327
Zimi bi temperatura trebala biti od 5 do 10° C kako bi biljka prošla fazu zimskog odmora. U stanu je teperatura viša.
Manjak svjetla lako mu nadoknadiš LED žaruljom.

16.11.2018., 12:21   #328
Quote:
Biljka112 kaže:
Zimi bi temperatura trebala biti od 5 do 10° C kako bi biljka prošla fazu zimskog odmora. U stanu je teperatura viša.
E to će mi predstavljati problem jer nemam natkriveni balkon koji se ne grije.

Quote:
Biljka112 kaže:
Manjak svjetla lako mu nadoknadiš LED žaruljom.
Koliko sati dnevno bi takva LED žarulja trebala biti upaljena ? Možda bih mogao zabiti neki visoki štap u teglu i staviti na vrhu žarulju. Gdje u Zagrebu je moguće kupiti te žarulje ? Pogledao sam kratko na Internetu i našao neku slovensku stranicu gdje žarulje dođu ~100 EUR.

16.11.2018., 13:06   #329
Ova lampa je jeftinija, od 400 kn na više. Dovoljna ti je najjeftinija. Barem 10 sati svjetla dnevno.
https://www.igrow.com.hr/shop/rasvje...-led-rasvjeta/

22.11.2018., 23:32   #330
Šta da uradim sa ovim cvijećem bolje mi je limun sada procvjeta nego na proljeće, ima brat bratu 200-tinjak cvijetova. Dali da ga ostavim,ili da ga skidam.
I neko,mi je reka kada sam ovo,lito pita šta da uradim sa jednom granom limuna gdje je bilo 7-8 malih limuna u jednom,snopu i neko je reka da će otpast višak, ali niti jedan nije otpa.
Evo slika limuna:
https://imgur.com/a/N6qiySS

25.11.2018., 00:28   #331
Quote:
mijanta kaže:
Šta da uradim sa ovim cvijećem bolje mi je limun sada procvjeta nego na proljeće, ima brat bratu 200-tinjak cvijetova. Dali da ga ostavim,ili da ga skidam.
I neko,mi je reka kada sam ovo,lito pita šta da uradim sa jednom granom limuna gdje je bilo 7-8 malih limuna u jednom,snopu i neko je reka da će otpast višak, ali niti jedan nije otpa.
Evo slika limuna:
Ja bih stavio kolce s rašljama ili bilo što drugo što ima rašlje ispod grana tako da grane ne popucaju od težine. Limun lijepo izgleda, koja je vrsta limuna?

27.11.2018., 23:22   #332
Quote:
briketi kaže:
Ja bih stavio kolce s rašljama ili bilo što drugo što ima rašlje ispod grana tako da grane ne popucaju od težine. Limun lijepo izgleda, koja je vrsta limuna?
Sorta: meyer improved
Podloga: poncitus trifoliata
Mjesječar, tanke kore i puno soka u plodovima, ja sam pre zadovoljan sa njime. Ovo mu je 5 sezoa da je usađen isvake godine rodi barem nešto ili puno, ali nije bilo godine da ploda nije da od kada sam ga usadija.

04.12.2018., 12:37   #333
Quote:
mijanta kaže:
Evo slika limuna:
nista ne skidaj, Meyer je mjesecar i cvate nekoliko puta godisnje..... ono sto se zametne nakon oprasivanaj ostat ce ovisno o vremenskim uvjetima.....jedino sto ga mozes je zamotati u vocarsko platno nakon oplodnje cvjetova kako bi sto vise plodova opstalo - tj. kako bi ih zastitio od bure i posolice

04.12.2018., 21:28   #334
Quote:
Wedding kaže:
nista ne skidaj, Meyer je mjesecar i cvate nekoliko puta godisnje..... ono sto se zametne nakon oprasivanaj ostat ce ovisno o vremenskim uvjetima.....jedino sto ga mozes je zamotati u vocarsko platno nakon oplodnje cvjetova kako bi sto vise plodova opstalo - tj. kako bi ih zastitio od bure i posolice
To sam ga ima par dana zamota agril folijom 2 do 3 kruga sam napravija oko njega. Ima i veliki plodova i nisam ništa skida nego sa par mjesta da olakšam grane na kojima je bilo po 6 do 7 limuna pa da nepuku grane. Niti jedan nije u potpunosti žut ima po sebi još zelene boje, pa sam ih još ostavija na granama. Ima cvijeta više nego u proljeće tako mi je bilo i lani sa cvijetanjem.

31.12.2018., 15:08   #335
Znali netko kako je najbolje sačuvat limune koji su ubrani nedavno da ih se sačuva tjekom zime da nepropadnu ili se kora neisuši. Jer jedan šta sam ga ubrao ima 3-4 tjedna kora mu se isušila skroz, a držan je u kući to jest u kužini.

01.01.2019., 14:08   #336
Šta mislite hoćeli išta biti o cvijetova mandarine to jest hoćeli preživjet zimu.

https://imgur.com/a/fVvZkTT

03.03.2019., 09:42   #337
Pozdrav,

limun je prezimio unutra, na hladnom i svjetlom mjestu, te je zbog toga izgubio listove. Već tjedan dana je vani jer su pogodne temperature, dok ga još uvijek sklanjam unutra u zakriveno (hladno) područje tijekom noći.

Također, prije tjedan dana sam ga zalijala s algama (ono od Plantelle) i oslabljenim gnojivom za citruse. Pojavljuju se ovakvi listovi

https://imgur.com/EJOVtCN

(s time da su se pojavili kad su još bili unutra kad nisam uopće gnojila jer su imali one štapiće), a baš i ne vidim napredak oko novih listova. Što se tiče grana, jedna grana je gore, gdje sam srezala 5 cm grane, počela smeđiti pa me zanima što je to i kako to spriječiti? Ostatak drva je u redu, no i limuni iz sjemena su također počeli smeđiti. Svaki puta kada srežem to smeđe, još uvijek se pojavljuje.

22.03.2019., 10:27   #338
Pozdrav,
ja imam problem s limunom. Otpalo lisce, a cvjetovi su tu. Sto sad? Hoće li prezivjeti i kako toj biljci pomoci?

Imam ga trecu godinu i do sada mi se ovo nije dogodilo ( iskustvo s agrumima mi je ograniceno )

31.03.2019., 09:05   #339
Gdje u Splitu kupiti limun mjesecar...znam da ima kraj citija ali htjela bi savjet gdje je najbolje (ako uopce ima izbora).
Ne bi sadnicu vec izrasli limun...da ga iman samo presaditi i brati plodove

09.04.2019., 23:47   #340
Quote:
Gorgo kaže:
Gdje u Splitu kupiti limun mjesecar...znam da ima kraj citija ali htjela bi savjet gdje je najbolje (ako uopce ima izbora).
Ne bi sadnicu vec izrasli limun...da ga iman samo presaditi i brati plodove
A neznam di moreš naći veći limun to jest stariji nego pokraj citija, jedino imaš kupit barem ih je bilo prije u poljoprivednom dućanu kada se ide prema građi solin pa se prije građe skrene iz pravca splita lijevo i onda tamo imaš poljoprivedni dućan tamo sam ja kupija svoj dvogodišnji ili trogodišnju limun nesićam se koliko je bija star, ali mi je dao plodove odmah prve godine. Ili bilo koji drugi dućan samo uzmi što stariji limun.

Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:57.