Quote:
Pozdrav svim agrumasima Da li treba ubrati sve plodove na stablu limuna prije nego sto bace novi cvjetovi ili to nije vazno i moze se ostaviti plod na stablu dok novi cjetovi dolaze? Ovo pitam u kontekstu plodnosti stabla za narednu godinu. Da li ce limun biti rodniji tj. imati vise plodova naredne godine ako mu sada uberem sve plodove koji su vec zreli?
Neko je rekao da plod dosta crpi stablo pa mi je onda i logicno da bi trebalo sve ubrati da se napravi mjesta za nove plodove
Inace ove godine sam na jednom stablu imao nesto vise od 100-injak limuna, lijepe velicine, odlicne kvalitete i sa fantasticnom korom. A u jednom trenutku sam se uplasio da ce mi sve otpasti jer mi je otpalo preko sto cvjetova. Na srecu, ostalo je jos toliko.
|
Ja sam ima dvije i tri godine ostavijo najmanje plodove tjekom cijele zime i brao ih prema potrebi, pa mi je sljedeće godine kao i lani dao samo male plodove niti jedan nije bio većeg promjera od 4cm. Neznam dali je to povezano ali tako mi je ispalo. Ove sezone sam sve pobrao u 11 mjesec sve limune i zrele i one koji nisu pa sam pustija stablo bez plodova pa ću vidit ove godine.